Tips, fakta och vägledning om gardiner

Sammetsgardiner - fakta och tips

Sammetsgardiner är tunga, tjocka gardiner som mörklägger rummet väl. De är populära på teaterscener och i hemmen. Gardinerna kan med fördel hängas på vanliga gardinstänger.

Sammetsgardiner är tunga, tjocka gardiner som håller hemmet mörkt och bidrar med komplett insynsskydd. En sammetsgardin behöver inte nödvändigtvis vara tjock – det finns också lite tunnare sammetsgardiner som passar under sommarhalvåret.

Sammetsgardiner förekommer i alla olika färger. Röda sammetsgardiner är särskilt vanliga på scener och i teatersammanhang. De röda sammetsgardinerna är även kända från ”Red Light District” i Amsterdam, där de förekommer i stort sett i varje skyltfönster.

Vita sammetsgardiner passar däremot bättre i sovrum, då den vita färgen inger lugn. Svarta sammetsgardiner är också populära – särskilt under Halloween och i mörkläggningssyfte.

Köpa sammetsgardiner

De flesta sammetsgardiner hamnar i prisintervallet 500 - 1500 kr per par. Gardinerna hängs upp på vanlig gardinstång (som måste tåla gardinernas vikt) och kan köpas i de flesta gardinbutiker. För den som vill köpa sina sammetsgardiner på nätet kan följande webbutiker rekommenderas:

  • Sovtex (butiken har ett begränsat utbud av sammetsgardiner i olika färger och längder). Priserna varierar mellan 700 och 800 kr per par.
  • Ellos (bra urval men höga priser)

För den som föredrar traditionella butiker kan följande vara värda ett besök:

  • IKEA (har en billig sammetsgardin vid namn SANELA som kan köpas i fyra färger)
  • Hemtex (har många färger och längder)

Gardiner i sammet kan med fördel sys på egen hand med hjälp av symaskin. Kontakta närmaste tygbutik för inspiration till sammet som kan passa en gardin.