Tips, fakta och vägledning om gardiner

Hissgardiner - fakta och tips

Hissgardiner fäller du ner på samma sätt som rullgardiner. Hissgardinen är dock tillverkad av tyg – ofta linne eller bomull. Just nu är sobert vita och försiktigt randiga hissgardiner på modet.

Hissgardiner och rullgardiner skiljer sig egentligen inte åt särskilt mycket. En hissgardin är vanligtvis tillverkad av tyg, medan en rullgardin är tillverkad av rullgardinsväv. Hissgardinen är – till skillnad från rullgardinen - ganska sällan ämnad för mörkläggning. Tyget till hissgardiner kan du klippa till och sy själv – det är numera mycket populärt att sy rullgardiner och hissgardiner själv. Nätet bjuder på talrika beskrivningar för dig som vill sy din hissgardin. Fördelen med hissgardiner framför rullgardiner är att det är enklare att hitta tyg med fina mönster till en hissgardin – utbudet av tyg i metervara är nämligen större än utbudet av rullgardinsväv.

Rikt utbud av färdigsydda hissgardiner

För dig som inte vill sy din hissgardin på egen hand finns ett rikt utbud av färdigsydda hissgardiner hos t.ex. Åhlens, Hemtex och Kirsch. Du kan även beställa snygga hissgardiner på postorder eller köpa billiga hissgardiner online. Hissgardiner i linne är särskilt populära, liksom lin och bomull. Just nu är det inne att köpa en stilren, vit hissgardin eller en anonymt randig hissgardin.

Oavsett om du väljer att sy hissgardiner själv eller köpa färdigsydda gardiner gäller följande:

  • Tänk på att köpa (mäta ut) rätt bredd – en vanlig hissgardin är 160 cm bred, men det finns både bredare och smalare varianter!
  • Hissgardinen måste se snygg ut både i uppfällt och nerfällt läge.

Vid sidan av randigt och vitt är en hissgardin med mönster från 1700-talet mycket trendig idag. Trendiga hissgardiner kan du för övrigt köpa av märkena Frapp, Himla och Julia.