Tips, fakta och vägledning om gardiner

Gardinstänger - fakta och tips

Gardinstänger är en del av gardinens helhet. En del är flexibla, medan andra måste köpas i fasta längder. Stången måste passa gardinens stil, färg och syfte.

Gardinstänger och deras hållare är viktiga tillbehör till gardinen. Gardinstången måste passa resten av gardinen – annars blir rumsintrycket ofullständigt. Vanliga gardiner träs på en enkel gardinstång, medan panelgardiner hängs upp i hängare i stången. Lamellgardiner hängs däremot upp i skenor i taket.

Gardinstänger billigt

IKEA, Hemtex, Jysk och Rusta har ett visst utbud av s.k. flexibla gardinstänger. En flexibel gardinstång dras ut så att dess längd passar fönstrets bredd. IKEA har billiga gardinstänger som kan anpassas till olika fönsterbredder – ofta kan de köpas för under 50-lappen. De flexibla stängerna består i regel av två metallrör, som dras ut så att de passar fönstrets bredd. IKEA har t.ex. en mycket billig vit gardinstång för under 20 kr. Om du däremot vill ha en lång gardinstång från IKEA kommer du oftast undan för 50 kr.

Finare gardinstänger

Kanske är du ute efter lite finare gardinstänger? Letar du t.ex. en gardinstång i mässing, eller kanske en gardinstång i äkta smide? I så fall kan det hända att du måste specialbeställa din stång om du skulle råka ha en ovanlig fönsterbredd. Samma sak gäller om du letar efter en gardinstång i trä. Gardinstänger i trä är inte flexibla, utan måste anpassas till fönstrets bredd i butiken. Följande märken erbjuder ”finare” gardinstänger:

  • Kirsch (gardinstänger liksom gardiner kan köpas på nätet)
  • Lindhs (populära, ofta lite dyrare gardinstänger)
  • Hasta (gardinstänger med ”stil”)

Hur montera gardinstång?

Att sätta upp gardinstång är mycket lätt. Oavsett om det rör sig om gardinstänger i trä eller mässing är principen densamma. Du hänger upp två hållare ca 15 cm ovanför fönstrets ovansida. Om fönsterpartiet är brett – och gardintyget tungt - kan det behövas flera hållare för att gardinstången ska hållas rak. Efter att ha hängt upp gardinen i hållarna, kan du montera en ”knopp” på hållaren – denna fyller en rent estetisk funktion.