Tips, fakta och vägledning om gardiner

Panelgardiner - fakta och tips

Panelgardinen - liksom lamellgardinen - hänger på skenor i taket, men istället för lameller monteras långa panelband på skenorna. Panelgardinen kan med fördel användas som rumsavdelare.

Panelgardiner är flexibla gardiner med många användningsområden. Du som köper en panelgardin måste tänka på att köpa panelband (rullgardinsväv rekommenderas) samt skenor för montering. Panelbanden kan vara både mönstrade och enfärgade – enfärgat vita, svarta och rosa panelgardiner är särskilt populära. Röda panelgardiner är också populära, men de finns inte alltid i butikerna. Vill du vara säker på att hitta röda panelgardiner bör du leta veckorna innan jul. Prisspannet är stort – men utbudet av billiga panelgardiner är störst online. Panelgardiner på postorder förekommer också. I likhet med lamellgardinen passar panelgardinen utmärkt som rumsavledare.

Köp färdigsydda panelgardiner billigt

Panelgardiner erbjuder ett trivsamt solskydd och de upplevs idag som mycket trendiga i inredningssammanhang. Gardinerna passar både hemmet och kontoret och de kan fås i olika textiler och kulörer. Varför inte satsa på en look med trälameller i körsbär eller ek?

Den vanligaste takhöjden i svenska hem är 220 cm och längden på panelbanden brukar anpassas till standardtakhöjden. Bredden på varje panel kan skräddaranpassas till dina fönster, men det brukar vara dyrt. Du som vill köpa snygga panelgardiner billigt ska satsa på färdiga längder från t.ex. Marimekko. Men varför inte köpa metervara i butik och sy dina panelgardiner själv? I så fall sänker du kostnaden rejält. Klassiska panelgardiner av linne och lin är fortfarande storsäljare. I övrigt kan det vara klokt att satsa på robust rullgardinsväv – i synnerhet om du har barn i huset.