Tips, fakta och vägledning om gardiner

Gardiner – design - fakta och tips

Design har både en estetisk och en praktisk sida – tänk därför på båda när du väljer design till din gardin. Anpassa också gardinens design till fönstertyp.

Välj design på dina gardiner utifrån aktuellt inredningsmode – men tänk också på gardinens praktiska aspekter i valet av design. Tjocka gardiner fungerar som ljuddämpare i rummet, vilket bidrar till en trygg atmosfär.

Även gardinens mönster har praktiska vinklingar. Långrandiga gardiner ger känslan av högre takhöjd, medan tvärrandiga ger motsatt känsla. Hur vill du att besökaren – och du själv – ska uppleva takhöjden i ditt hem? Gardinernas design kan – som synes - avgöra mycket.

Fin havsutsikt? Välj en enkel gardin

Valet av gardin och design måste dessutom anpassas till den utsikt som ditt fönster bjuder på. Har du en attraktiv havsutsikt? Eller kanske utsikt mot en park eller grönområde? I så fall bör du välja enkelt enfärgade gardiner för att gardinerna inte ska ta fokus från den magnifika utsikten. Om du däremot har utsikt mot en sopstation eller liknande, bör du istället satsa på gardiner som fångar uppmärksamhet och således kompenserar den dåliga utemiljön.

Sist men inte minst – gardinen ska rama in fönstret på ett snyggt sätt. Anpassa därför gardinen och dess design till fönstret vad gäller storlek, färg och stil. Små träfönster av äldre modell bör t.ex. inte prydas med moderna lamellgardiner – detta för att undvika stilkrockar.