Tips, fakta och vägledning om gardiner

Billiga gardiner - fakta och tips

Var ska man fynda riktigt billiga gardiner och gardintyger? Svar: IKEA. Undvik nätbutiker, eftersom du lätt kan luras av bilder som manipulerats i Photoshop.

Det bästa sättet att komma över billiga gardiner är att köpa tyg på metervara och sy gardinerna själv. Billiga gardiner kan också beställas online, som färdigsydda gardinset, men vi rekommenderar att om möjligt köpa metervara – detta för att utbudet av billiga tyger är mångdubbelt större än utbudet av färdiga gardiner till budgetpriser.

Billiga gardiner på nätet eller i fysisk butik?

Risken med att beställa billig metervara på nätet är tyvärr att tygerna inte håller hög kvalitet – det är också svårt att avgöra tygernas verkliga kvalitet på basis av bilder på internet. Därför finns det en poäng i att besöka tygbutiker, typ IKEA eller Hemtex. IKEA har t.ex. ett rikt utbud av billiga gardiner och metervara:

  • Aina metervara – enkel, enfärgad metervara av lin som kan köpas i en handfull färger för blotta 59 kr.
  • Annmarie metervara – bomullstyg i ett tiotal färger och mönster för 49 kr.
  • Ditte metervara – bomullstyg av hög kvalitet för 19 kr metern. Flera färger att välja mellan.
  • Cecilia metervara – bomullstyg med försiktiga blommönster för 29 kr.
  • Ragna metervara – enfärgat tyg av bomull/lin av hög kvalitet. Några färger att välja mellan.
  • Sarita metervara – metervara med trendiga mönster i form av raka linjer och kanter. Material: polyester. Pris: 29 kr.

Den billigaste färdigsydda gardinen på IKEA är för närvarande panelgardinen Flyn Lill som slumpas bort för 19 kr per längd. Gardinparet Lill säljes för 39 kr och är tillverkat av bomullsbaserade textilier. För 79 kr kan man redan få ett stort antal panellängder i olika färger. Gemensamt för IKEA:s textilier är att de riktigt undermåliga tygerna sållas bort i samband med urvalet. De billiga textilierna ovan är således av medelmåttig kvalitet och kan tvättas utan att de tappar färg eller krymper – såvida du tvättar enligt anvisningarna.