Tips, fakta och vägledning om gardiner

Rosa gardiner - fakta och tips

Rosa gardiner skapar lugn, ro och koncentration – perfekta sovrumsgardiner och gardiner för meditationsutrymmen. Eller varför inte för studenter som behöver koncentrera sig på plugget?

Rosa och ljusröda gardiner är särskilt populära som sovrumsgardiner. Inte så konstig, med tanke på att den rosa färgen har en lugnande och rogivande effekt på de allra flesta. Du som vill skapa lugn och stillhet i ditt hem rekommenderas att köpa rosa gardiner med dämpade mönster. En rosa gardin med små, oregelbundna streck eller konturer (helst i en mörkare rosa nyans mot en ljusrosa bakgrund) signalerar harmoni och sinnesro. Inte underligt att många väntrum, anstalter och mentalsjukhus väljer att pryda sina fönster med rosa gardiner.

Var köpa rosa gardin?

Halens, IKEA, Åhlens och Hemtex har ett antal färdigsydda, rosa gardiner i sitt sortiment. Åhlens linnegardin Linnéa kan särskilt rekommenderas, liksom gardinen Freja från samma återförsäljare. Vårt tips är emellertid att du köper metervara istället för färdigsydda gardiner – på så sätt blir resultatet mera träffsäkert i förhållande till dina behov och övrig heminredning. Sy gardinen själv eller anlita skräddare – det går att få en komplett uppsättning gardiner måttanpassad och färdigsydd för några hundralappar.

Rosa gardiner anonyma och tråkiga

Den främsta invändningen mot rosa gardiner är att de är anonyma och stillösa. Förutom att skapa lugn och skydda mot insyn fyller de ingen egentlig funktion, lyder argumentationen. Liksom all annan inredning måste rosa gardiner naturligtvis anpassas efter sammanhang – de kanske inte är lämpade för träningslokaler och diskotek, men fungerar väl i de sammanhang som nämns ovan. De upplevs inte heller som tråkiga i de fall syftet är att skapa just lugn och harmoni.