Tips, fakta och vägledning om gardiner

Rullgardiner - fakta och tips

Rullgardiner kan köpas färdiga och måttbeställda - i butik och på nätet. Det är dessutom populärt att tillverka rullgardiner från scratch.

Huvudsyftet med rullgardiner är att hålla ljuset borta – de ska med andra ord ha en mörkläggande effekt. För att fylla sin funktion vid mörkläggning är de flesta rullgardiner bruna eller svarta till kulören. Rullgardiner är inte särskilt billiga med tanke på att man själv kan göra sin egen rullgardin relativt snabbt och enkelt. Detta behöver du för att sy din egen rullgardin:

  • Ett stycke tyg
  • Två rundstavar
  • Tre ringar
  • Bomullssnöre, spik eller skruvar

Du kan hitta beskrivningar online om hur du går tillväga för att tillverka rullgardiner. På hemmakanalen.se finns t.ex. en pedagogisk beskrivning som passar dig som är nybörjare.

De flesta väljer dock att köpa färdiga rullgardiner, vilket sällan brukar vara något problem om du har standardmått på ditt fönster. Om du inte har standardmått – och inte vill köpa dyra måttbeställda rullgardiner - finns det ändå en lösning; Ernst Kirchsteiger kom på en design på rullgardiner som passar alla fönsterbågar. Denna modell kallas för således för Kirsch rullgardin. Denna typ av rullgardin säljs i olika utförande - från 1700-tals look till minimalistisk stil.

Snygga rullgardiner från Marimekko

Marimekko, Haglunds och Mario säljer också snygga rullgardiner, men dessa upplevs av många som exklusiva och passar därför bäst i finrummen. Rullgardiner för barn är däremot billigare lätthanterliga, varianter. Rullgardiner för barnrum är ofta något längre än vanliga gardiner. IKEA har en populär och billig rullgardin av bambu i sitt sortiment; en gardin som passar bra i t.ex. sommarstugor och fritidshus. Denna gardin matchar alla fönsterbågar av trä och upplevs av många som mysig och tilltalande. Nackdelen med denna rullgardin är emellertid att den saknar fjäder – den måste därför rullas upp och ner för hand.