Tips, fakta och vägledning om gardiner

Gardintyger - fakta och tips

Det finns fördelar med alla gardintyger. Men för att dra nytta av fördelarna måste du anpassa gardintyg efter sammanhang och den önskade effekt som du vill uppnå med gardinen.

Det finns många valmöjligheter när det gäller gardintyger. Gardintyger måste dock anpassas efter sammanhang och den effekt som du vill uppnå med gardinerna. För högtidliga festlokaler bör du välja siden, sammet eller mohair. För informella rum – typ sovrum – kan du däremot välja ett gardintyg som linne eller olika bomullsblandningar. I kök brukar många vilja ha randiga textilier – gärna smutståliga och robusta vävtyger. Duk är vidare mycket populärt i kökssammanhang.

Gardintyg för barn

Polyestergardiner är lätta att tvätta och är därför ett lämpligt gardintyg i sammanhang där det finns barn. Polyestergardiner fungerar även bra i direkt solljus. Rullgardiner av väv passar också bra i barnkammaren.

Andra gardintyger

Lin är också ett mångsidigt gardintyg. Tyget ger möjligheter att tillverka gardiner med snygga veck.

Linne har å andra sidan ett generöst ljusinsläpp samtidigt som tyget ger ett bra skydd mot insyn. Linne passar därför bra i mörka rum. Sidentyg upplevs också av många som förtjusande, medan andra tycker att sidengardiner är opraktiska eftersom siden är svårt att rengöra.

Köp gardintyger online

Gardintyger kan med fördel köpas online. Var noga med att kolla upp materialval och längd innan du beställer hem ditt gardintyg som metervara. Du kan ofta köpa mycket billiga gardintyger på nätet. Det är dock svårt att avgöra tygets kvalitet när du surfar på nätet. Undvik därför tyger som kostar under 20 kr/meter.