Tips, fakta och vägledning om gardiner

Färdigsydda gardiner - fakta och tips

Det finns ett rikt utbud av färdigsydda gardiner på marknaden. Men tänk noggrant igenom ditt köp – kanske kan du få en skräddarsydd gardin till samma pris som en färdigsydd.

Kanske har du inte möjlighet att inreda med gardiner som du själv designat, sytt och mätt upp? I så fall kan du trösta dig med att det finns mängder av färdigsydda gardiner att välja och vraka bland. Utbudet är så stort att den som inte är sällsynt kräsen utan problem kan hitta en passande, färdigsydd gardin.

Börja med att bestämma färg. Vilken färg skulle passa rummets väggar och möblemang? Fundera sedan ut vilken typ av gardin du vill köpa. Det finns nämligen många olika typer av färdigsydda gardiner. Ska du ha en traditionell gardin, en panelgardin eller kanske en gardin med lameller? Tänk också på att gardinstängerna inte är likadana för olika gardintyper. Lamell- och panelgardiner monteras i regel på skenor, medan den traditionella gardinen monteras på en stång.

Ha följande punkter i åtanke när du köper färdigsydd gardin:

  • Köp rätt storlek för att gardinen ska passa fönstret på bästa sätt. Finns inte rätt storlek – väl annan gardin.
  • Är gardinen ok på bredden men för lång? Ta i så fall reda på om det går att lägga upp gardinen.
  • Hur mycket kan du tänka dig att betala för gardinen? Kan man få en skräddarsydd gardin för samma pris?
  • Ditt hem är en helhet – det måste gå att skönja en röd tråd mellan gardinerna i alla husets rum.

Om du inte tänker på ovanstående riskerar du att skapa en inredningsstil som inte fungerar estetiskt, praktiskt och helhetsmässigt.