Tips, fakta och vägledning om gardiner

Gardinkappa - fakta och tips

Gardinkappor känns fortfarande unket retro, men de väcker trots allt nostalgi hos de allra flesta. Den nostalgiska prägeln kommer sannolikt att leda till att gardinkappan får återse dagsljuset, i klassiskt manér genom köksfönstret.

Gardinkappor har egentligen bara en estetisk funktion och fungerar således som fönstersmycken, eller fönsterdekoration. Gardinkappor används ofta i kök, framför allt ovanför små, avlånga köksfönster. Gardinkappor är emellertid måttligt populära idag. De upplevde sin storhetstid på 1960-talet och har därefter successivt minskat i popularitet.

Sy företrädesvis din gardinkappa själv

Att sy gardinkappor är enkelt och billigt, eftersom en gardinkappa inte fordrar någon större mängd metervara. Att sy en rak gardinkappa innebär i princip bara att klippa till och fålla tyget. En gardinkappa med volanger är lite svårare att åstadkomma, men inte heller den är någon konst att sy för den som har ett symaskinskörkort.

Sy gardinkappa – enda utvägen

Och att sy gardinkappa är ofta den enda utvägen för att komma över denna typ av fönsterdekoration; eftersom modeförespråkarna tycks ha glömt bort gardinkappans existens, finns den mycket sällan ute i detaljhandeln. I butiker med särskilda gardinavdelningar kan man ibland komma över färdigsydda gardinkappor – då rör det sig ofta om en enkel vit gardinkappa, eller en annan enfärgad modell. Att köpa en skräddarsydd gardinkappa är dyrt i förhållande till sömmerskans egentliga arbetsinsats. Be därför någon sykunnig kompis, bekant eller släkting om hjälp. Då sparar du pengar på kuppen.