Tips, fakta och vägledning om gardiner

Plisségardiner - fakta och tips

Varför inte byta ut persiennen mot en plisségardin? På så sätt får du ett behagligt inomhusklimat under hela året.

Plisségardiner – eller plissegardiner som det också brukar stavas – är ett utmärkt alternativ till persienn. Plissegardiner monteras mellan fönsterglasen eller frihängande - på insidan av fönstret.

Plissegardiner är utmärkta som insynsskydd. De bidrar dessutom till att hålla ett behagligt inomhusklimat på sommaren. Gardinerna är – till skillnad från persienner - tillverkade av s.k. plisséväv. Materialet är således mer flexibelt och kan anpassas till ovanliga fönsterformer, t.ex. runda eller ovala fönster. Du kan köpa din plissegardin färdig i butik eller be att få plisséväven uppmätt och anpassad efter ett specifikt fönster. Färgutbudet brukar i regel vara stort – välj därför inte första bästa färg i tron att du inte kommer att hitta bättre alternativ.

Plissegardiner är praktiska gardiner och tillfredsställer inte bara estetiska behov. Gardinerna har följande egenskaper:

  • De kyler om sommaren och värmer rummet under vinterhalvåret.
  • De är stilrena i både öppet och slutet läge.
  • Gardinerna passar alla rum – såväl kontor som vardagsrum.

Plissegardiner – pris

Ett vanligt pris på plissegardiner är ca 1000 kr per fönster. Ifall gardinen ska mätas och anpassas i butiken blir priset betydligt högre. Du som har fönster med standardmått kan i regel nöja dig med att beställa din plissegardin via en återförsäljare på nätet. På så sätt sparar du allt som oftast några hundralappar per fönster.

I praktiken är priset på plissegardiner ändå högt – plissegardiner används sällan enskilt och kombineras ofta med vanliga gardiner av lin eller bomull. Det sammanlagda priset för en sådan gardinkombination är högre än för lamellgardiner eller panelgardiner (som sällan kombineras med traditionella gardiner). Å andra sidan hjälper plisségardinen till att sänka energiförbrukningen under vintern, varför prisskillnaden kan framstå som motiverad.