Tips, fakta och vägledning om gardiner

Lamellgardiner - fakta och tips

Lamellgardiner används bl.a. för att reglera ljusinsläpp och dela av rum. Priserna varierar beroende på antalet lameller och bredden hos dessa. Välj rätt skenor – för tak- eller väggmontering!

Moderna hus är ofta utrustade med stora glasfönster, glasdörrar och öppna sällskapsytor. Lamellgardiner lämpar sig särskilt väl för stora fönster och inglasade balkonger för att undvika ljusinsläpp och insyn. Du kan enkelt vinkla lamellerna så att ljusinsläppet regleras efter dina önskemål. Du kan dessutom skärma av stora rum med en lamellgardin – tänk dock på att gardinerna i det senare fallet saknar ljudisolerande effekt.

Lamellgardinger – pris?

Priset på lamellgardiner varierar främst beroende på antalet lameller och deras bredd. Ett genomsnittligt pris på lamellgardiner är 500 kr per meter (5-15 lameller/meter). Men lamellgardiner är i regel inte lika billiga i butik som på nätet - även om lamellgardiner som säljs på Bauhaus och Jysk förvisso kan köpas förhållandevis billigt. För att hitta bästa pris på din lamellgardin – ta hjälp av Pricerunner.

Lamellgardiner väger en hel del (skenorna kan väga flera kilo per meter) och gardinerna köps oftast i stora partier. Av dessa anledningar kan fraktkostnaderna skena i höjden såtillvida att ett köp på nätet till och med kan bli olönsamt. Kolla noggrant upp villkoren för frakt hos den återförsäljare som du fastnat för.

Innan du köper lamellgardin bör du göra följande – detta gäller oavsett om du köper online eller i fysisk butik:

  • Mät ditt fönster.
  • I butiken (eller nätbutiken) – välj den skena som bäst motsvarar måttet på ditt fönster. I förpackningen ingår i regel alla beslag du behöver för montering i taket. Om du vill montera på vägg – se till att köpa väggbeslag!
  • Välj lameller till skenan. Vilken färg vill du ha? Vilken bredd på lamellerna?