Tips, fakta och vägledning om gardiner

Marimekko gardiner - fakta och tips

Marimekko gardiner är framtagna av Finlands främsta designföretag och förknippas världen över med kvalitet och modemedveten design. I Sverige upplevs företaget som lite retro, eftersom Marimekko upplevde sin svenska storhetstid på 1970-talet.

Marimekko, som grundades för ca 60 år sedan, är Finlands mest etablerade modeföretag inom tyger och heminredning. Marimekko upplevde sin storhetstid på 1970-talet och upplevs därför idag som lite retro. Marimekko gardiner – liksom företagets övriga textilier – signalerar kontrast med hjälp av ränder och mönster med skarpa övergångar. Av denna anledning är stilen förenlig med aktuellt mode, där tonvikten läggs på just skarpa övergångar och stilren kontrast.

Marimekko gardiner – blommor och ränder

Marimekko gardiner är tillverkade av bomullstyger i mönster föreställande blommotiv och ränder – Hetkiä, Kaiku, Kotona, Satumaa och Kissanminttu är mönster som blivit världskända under årens lopp. Typiskt för tygerna är mönster i starka, om varandra varvade, färger som tillsammans skapar ett iögonfallande färgspel.

Passar inte alla hem

De skarpa kontrasterna och klara färgerna i Marimekko gardiner gör att de inte passar alla typer av heminredning. De upplevs stundom som moderna, ibland som retro, men kombineras allra helst med moderna interiörer snarare än med lantlig inredningsstil. En Marimekko gardin i dubbla uppsättningar kostar ca 1000 kr – lite mer eller mindre beroende på vilket mönster gardintyget avser.