Tips, fakta och vägledning om gardiner

Panellängder - fakta och tips

Panellängder är populära alternativ till traditionella gardiner. Längderna hängs upp på hållare, som i sin tur fästs på gardinstänger. Välj en färgkombination som passar – eller sy själv om du kan.

Gardiner kan ha olika form. Panellängder mycket populära alternativ till den traditionella gardinen. Längden upplevs som modern och stilren. Däremot tycker många att panellängden är opraktisk – den ger nämligen inget fullgott insynsskydd eftersom den sällan täcker hela fönstrets bredd.

En panellängd kan ha olika bredd och längd beroende på fönstrets förutsättningar. Panellängder fästs på hållare, som i sin tur hängs på gardinstänger.

Panellängder – vad kostar de?

Panellängder säljs i olika bredder och längder, men ett riktpris för en medelmåttig panellängd är 50-100 kr. Det är snyggt att ha flera panellängder per fönster – två per sida brukar rekommenderas. Om en panellängd kostar 100 kr, blir den totala summan per fönster ca 400 kr med två längder per sida. Därtill kommer kostnader för gardinstänger, hållare och eventuella knoppar till gardinstången.

Billiga panellängder

Billiga panellängder kostar däremot under 50 kr st. Det är inga problem att hitta längder i denna prisklass. Men alltför billiga panellängder är inte alltid att rekommendera med hänvisning till brister i kvalitet. Man ska alltid prioritera ett snyggt mönster framför pris. Om man inte kan hitta ett snyggt mönster, ska man inte dra sig från att sy panellängden själv – nätet vimlar av instruktioner och tips till den som vågar anta denna utmaning.